torsdag, april 22, 2010

Underbara Skottland!

Nej, jag har inte trillat av jorden och jag har inte (tyvärr....) suttit fast i Edinburgh p.g.a. vulkanaska :-)
Kom hem från härliga Edinburgh för drygt en vecka sedan, sent förra måndagen för att vara exakt, men p.g.a. en hel dags resande va jag helt slut i bollen på tisdagen och sen har jag jobbat som en blådåre sen förra onsdagen och är inte ledig förrän på söndag morgon... Så har inte blivit mycket datortid :-)

Jag måste starkt säga att min resa till Edinburgh är det absolut bästa resmål jag besökt!
Det finns egentligen inga andra ord än underbart och fantastiskt! Allting!
Edinburgh är en helt otrolig stad, vacker till tusen och med en atmosfär som är obeskrivlig! Dessutom är skottarna fruktansvärt trevliga, hjälpsamma och gästvänliga.

Första dagen (alltså resdagen dit..) bjöd på en hel del stress och nervositet kan jag tala om...
När vi landat på Stanstedt i London fick jag som tur va för mig att kolla mailen.. Då visar det sig att han som vi bokat B&B hos hade mailat mig och skrev att han inte hade någon registrerad bokning för oss och han var nu fullbokad!
Hallå, och vi som hade bokat OCH fått skriftlig bekräftelse i september!
Smått panikslagna fick vi sätta oss vid en dator, maila över alla mail med bokningsbekräftelse (som jag som tur va sparat...) och bara vänta på svar...
Det hela slutade med att när vi hämtade ut våra väskor på flygplatsen i Edinburgh så hade vi ingenstans att ta vägen och ingenstans att bo....
Som tur va så lyckades Mr och Mrs Ramsay fixa ett hotellrum (väääldigt fint sådant..) åt oss, givetvis för samma pris vi egentligen kommit överens om.... Så det löste sig :-)
Efter all denna turbulens inpackad på så få timmar så va vi helt slut när vi äntligen kom fram till hotellet, så torsdagkvällen blev det bara en kort tur ner om gatan och få i oss lite mat på en italiensk restaurang.... Enormt god pasta! :-)

Fredagen började vårt äventyr!
Så fort vi kom till Princes Street förstod vi varför Edinburgh benämns som en av världens vackraste städer...!
Ett litet smakprov på vår syn då vi kom in på Princes Street....Detta är en liten vy av Old Town... Alla, jag menar alla, hus och byggnader i Old Town ser mer eller mindre ut såhär... Som sagt; vackert!
Fortsätter man nerför Princes Street kommer man till Princes Street Gardens, som markerar gränsen mellan New Town och Old Town, med Edinburgh Castle på toppen... Helt otroligt vacker plats.. Gröna gräsmattor, fullt med påskliljor och andra blommor...
Vårt mål på förmiddagen var att besöka just Edinburgh Castle och vi gjorde valet att gå genom Gardens upp till slottet..... Och det var just det; upp...! Branta trappor och uppförsbackar hihi. Men himla trevligt sätt att ta sig till slottet haha.
Edinburgh Castle va grymt att se och gå omkring på... Massor av kultur och historia. Detta är en vy uppifrån slottet ner över Princes Street Gardens och New Town...
Vi besökte fängelsehålorna och gick in och tittade på kronjuvelerna och ödesstenen... Tyvärr fick man inte fota dessa, men dem va en syn för gudarna det kan jag tala om :-)
Efter slottet gick vi ut på The Royal Mile som är paradgatan i Edinburgh kan man väl säga... Det är längs denna långa gata som allting händer... Pubarna avlöser varandra, massor av folk, street performers, massor av closes and vynds (små, små gränder som lever kvar sen gamla Edinburgh..) och en hel del annat. Mäktigt. Det va här vi spenderade större delen av tiden hela resan.
En av dem härliga pubarna; Deacon Brodie's Tavern.. Käkade lunch här och enormt god mat.
Efter vår lunch drog vi iväg till Scotch Whisky Experience för en rundvandring i whiskyns historia och lite provsmakning ;-) Lärde mig faktiskt massor om skottsk whisky. Här poserar jag i rummet som innehåller världens största whisky-samling... Nästan 3500 olika flaskor!
Avundsjuka? :-)
En av många olika closes man hittar längs Royal Mile.... Smala, ofta väldigt nedåtgående gränder :-) Dem fick ofta sina namn av antingen personer som bodde i dem eller verksamheten som pågick i dem, t.ex. Fishmarket Close osv. Den kanske mest kända av alla är Mary King's Close... Closen som på 1600-talet drabbades av pesten och alla dem som bodde där dog, satta i karantän... Den sägs vara hemsökt och förbannad av alla dem som dog där... Den har på senare år återupptäckts och man kan gå ner i den gamla closen som nu löper under staden eftersom man byggde ovanpå den när ingen ville flytta in där längre... Såklart tog vi den rundvandringen och det va väldigt intressant..
En annan pub längs Royal Mile var denna; The World's End. Här höll vi till på söndagen och även här väldigt god mat.
Namnet World's End kommer från den gamla tiden då stadsgränsen löpte precis utanför... Det säga att så långt edinburgharna ansåg så slutade världen utanför dessa portar....
Fredagen avslutade vi på, surprise, Royal Mile och inne på The Advocate's pub. Helmysigt ställe med trevlig personal, underbar atmosfär och härlig lokalbefolkning :-)
Lördagen hade vi strålande solsken hela dagen. Mestadels av förmiddagen och eftermiddagen spenderade vi på Edinburgh Zoo. Väldigt fin djurpark där alla djur hade det jättefint med stora områden att röra sig på.
Den här filuren va helt otrolig haha. En gigantisk örn på säkert 15-20 kg. Dem va två stycken men den här gossen flög rakt ner framför oss och började posera! :-))
Skitcool!
Något annat Edinburgh Zoo är berömda för är sin enorma pingvinkoloni. 150 stycken för att vara exakt. Helt underbara djur! Tillsammans med delfiner är dem världens absolut sötaste djur!
Dem solade, simmade och latjade runder och va väldigt intresserade av oss åskådare :-)
14.15 stod vi bänkade runt deras område i hopp om att en del av dem kände för att gå ut ur sin inhängnad och gå runt på sin dagliga walkabout...
Denna tiden på året lägger dem mycket tid på att dona och feja i sina bon, med 5 stycken av dem kände som tur va för att gå ut :-)
Vi stod längst fram (japp, barnen fick faktiskt flytta på sig hehe...) och dem sötnosarna skuttade förbi bara decimeter framför våra fötter :-)))
Såklart filmade jag denna one in a lifetime experience :-)

På lördagkvällen tog vi en "spökvandring" längs Royal Mile där våra guider berättade massor av olika historier, både historiska och spökhistorier, från gamla Edinburgh. Mycket intressant!
Turen avslutades nere i South Bridge Vaults, ett av världens mest hemsökta platser...!
Och tro det eller ej, vi fick några smakprov på lite övernaturliga händelser...
Jag upplevde vid ett tillfälle precis som om någon grep tag runt min hals med en hand och tryckte till över min strupe....
Dessutom hörde vi tunga fotsteg trots att hela gruppen plus guider stod helt stilla och vi var dem enda nere i katakomberna...!
Spooky!
Sista delen av kvällen återbesökte vi Advocate's pub för lite mer livemusik och grym atmosfär :-)
Söndagen bestämde vi oss för att ta en vandring längs Princes Street och alla affärer :-)
Eftermiddagen besökte vi Mary King's Close, där vi dock inte upplevde några spöken men en fantastisk rundvandring ner under staden.
En av gatorna i Old Town... Total uppförsbacke men oj så vackert :-)
Säckpipeblåsare i kilt kunde man se lite överallt i Edinburgh... Himla härligt att höra säckpiporna ljuda :-)
Såklart fanns whisky affärer lite varstans :-)
Hade 3 helt fantastiska dagar i Edinburgh och jag tänker definitivt åka dit igen så fort jag bara kan och har råd!
Jag kan inte mer än hjärtligt rekommendera folk att åka dit i alla fall en gång i livet!
Jag trodde jag blev kär i London när jag var där, men nu när jag vart i Edinburgh vet jag bättre....
Jag är totalt genomkär i Skottland och Edinburgh :-))
Fast nästa gång ska jag lägga lite mer pengar på flygresan och flyga direkt utan mellanlandning, för flygplatstid is a bitch! :-)
Edinburgh, I love you! :-))

Inga kommentarer: